Veliki broj saobraćajnih nezgoda izazvan je zbog podeljene pažnje nastale usled korišćenja mobilnih telefona. Opasno je da koristite mobilni telefon kada upravljate vozilom, ali i kada prelazite ulicu!

Kada vozači koriste mobilni telefon za razgovor u toku vožnje njihovo vreme reagovanja je duže, sposobnost detekcije objekata smanjena i generalno otežano moždano funkcionisanje vezano za detekciju signala u saobraćajnim situacijama. Takođe, pokazano je da kod vozača može da dođe do izvesnog “slepila” usled nedostatka pažnje zbog čega oni ne opaze polovinu signala u vozačkom okruženju koje bi inače opazili da nisu telefonirali.

Pre nego što se pohvalite svojom sposobnošću vezanom za multitasking (obavljanjem više zadataka istovremeno), razmislite da li nam je ona evolutivno bila potrebna ili je kreacija modernog života i kapitalističkih zahteva od radnika – da obavljaju mnogo poslova i reaguju na mnogo signala u isto vreme. Ovo drugo.

Jedna zanimljiva studija kaže da je svega 2.5% učesnika bilo u stanju da obavlja dva zadatka u isto vreme bez uticaja jedne aktivnosti na drugu – da vozi i koristi mobilni telefon.

Hajde da obrnemo procente! Dakle, koristeći se podatkom iz ove studije, 97.5% vozača koji voze i telefoniraju predstavljaju ozbiljnu opasnost po sebe i druge učesnike u saobraćaju!

Dodatna opasnost je uverenje ljudi da im je performansa bolja nego što u realnosti jeste, odnosno da se precenjuju kada ocenjuju svoju izvedbu!

Multitasking je novina za ljudski mozak. Čovek u dosadašnjem toku evolucije nije opremljen ovom vrstom sposobnosti. Možda će nekada biti usled novih životnih zahteva. Ali do tada imajte na umu da je mnogo veća šansa da spadate u onih 97.5%, odnosno da ćete praviti greške u vožnji ukoliko budete radili još nešto, a greške u saobraćaju, koliko god “sitne” bile, mogu imati letalni ishod.

Nekoliko korisnih stvari za zapamtiti:

– Ne isključuj sebi čula mobilnim telefonom!
– Odluka da li ćeš živeti ili ne (kao i drugi učesnici u saobraćaju) zavisi od tvoje odluke da uzmeš ili ostaviš mobilni telefon!
– Pažnju odvraća telefoniranje, kucanje poruka, skrolovanje po društvenim mrežama…
– Multitaskingom se ne hvali, nego vežbaj da radiš jedno po jedno. Multitasking ti ne dozvoljava da budeš u aktivnosti sa punom pažnjom.